ברכות למסיימי תואר דוקטור - שנת תש"פ

החוג לתולדות ישראל ומקרא מברך את מסיימי תואר הדוקטורט ומאחל להם הרבה הצלחה בהמשך
טובה סכר - דוקטורט בהיסטוריה של עם ישראל בהנחייתו של ד"ר משה לביא
מרב קסקי – דוקטורט במקרא בהנחייתו של פרופ' דנאל קאהן
הלל נובצקי – דוקטורט במקרא בהנחייתו של ד"ר איתמר כסלו

טובה סכר בהנחייתו של ד"ר משה לביא
טובה סכר סיימה את עבודת הדוקטורט שלה "צווארך בחרוזים: תוכן וקומפוזיציה במהדורה אבודה של התנחומא מהגניזה הקהירית". טובה, בעלת תואר ראשון במשפטים ותואר שני בחינוך יהודי וניסיון ייחודי בשני התחומים פנתה אל מחקרם של המדרשים האבודים מן הגניזה הקהירית, והביאה לאוויר העולם פנינים יקרות של התרבות העברית שלא היו מוכרות עד כה, ונותרו גנוזות במחשכים. בעבודה יסודית ומקיפה היא הכינה מהדורה של חיבור אבוד המבוססת על קטעים וקרעים שנתגלו בגניזה הקהירית, ושפכה אור על עולמן המורכב והעשיר. היא מראה את הקומפוזיציה הספרותית העומדת ברקע הדרשות הקדומות והאבודות הללו, מציעה מודל מורכב לקריאת הדרשות על רקע מקבילותיהן, מצביעה על הזיקות בין עולמו של המדרש המאוחר לבין עולמה של ספרות הסוד הקדומה, וממפה פרקטיקות ייחודיות של כתיבת שם השם שתחילתן כבר מתועדת בקומראן (ימי הבית השני) ובדורא אירופוס (המאה השלישית לספירה), אבל הן נשמרו גם מאות שנים אחר כך בחומרים שהיא העלתה מן הגניזה הקהירית.

מרב קסקי בהנחייתו של פרופ' דנאל קאהן
ד"ר מרב קסקי, פנסיונרית של חיל האויר, הגיעה במקרה למשרד ראש החוג למקרא, כשהיא מחפשת משרד אחר. לאחר שיחה קצרה, עניינתי אותה בלימודי תואר שני במקרא. היום, כמה שנים מאוחר יותר נתבקשתי לכתוב כמה מלים על הדוקטורט שלה, שאושר בתחילת שנת הלימודים.
עבודת המחקר של ד"ר מרב קסקי, חדר M בארמון הצפוני של אשורבניפל: אדריכלות, תבליטים, היחס שבין התמונה לטקסט ופריסת התבליטים.
העבודה עוסקת באדריכלות, תבליטים, היחס שבין תמונה לטקסט ופריסת התבליטים בחדר M , בארמון הצפוני של אשורבניפל (668– 630/631 לפסה"נ), בקויונג'יק שבנינווה (Kuyunjik ,Nineveh) המזוהה במחקר כחדר הכס של אשורבניפל. במחקר, מנתחת מרב את תכנית חדר M ומאפייניו האדריכליים בהשוואה לחדרי כס בארמונות אשוריים, ומגיעה למסקנה שחדר M הוא אמנם חדר שרד גדול ומרכזי בארמון, אך ככל הנראה אינו חדר הכס.
ד"ר קסקי מנתחת את התבליטים בחדר תוך שאיבת מידע ממקורות טקסטואליים ובדיקת מידת ההתאמה בין טקסט לתבליט. התבליטים ששרדו בחדר מתארים בצורה חזותית מסעות קרב. מרבית התבליטים בחדר אינם מזוהים בכתב ולצופה אין מידע במה הוא צופה. על בסיס טקסטים בני התקופה השונים ובעיקר הכתובות המלכותיות של אשורבניפל, מאפיינים גיאוגרפיים בתבליטים אשוריים, מאפייני נוף, מוסכמות אומנותיות וסממנים אתניים מזהים, המוכרים מתבליטים אחרים, מציעה ד"ר קסקי זיהוי של דמויות מרכזיות המופיעות בתבליטים, מקומות התרחשות האירועים ושיוכם למסעות השונים של המלך, בהתאמה למקורות הטקסטואליים. באחד התבליטים מתוארת סצנה של ארבעה שליטים זרים הנכנעים בפני מלך אשור. בניתוח אומנותי של הסצנה, של מאפייני הלבוש של הדמויות, תסרוקותיהם וסידורם בסצנה, זיהתה את הדמויות כשליטים המופיעים בטקסטים המלכותיים. זיהוי הדמות האחרונה מפתיע במיוחד. עפ"י ניתוחה של מרב, ניתן לזהות את הדמות כמנשה מלך יהודה, שתיאור הבאתו בפני מלך אשור בבבל מוזכרת במקרא.
עבודת המחקר של ד"ר קסקי רצינית, מרשימה וחדשנית, וזכתה בשבחים רבים ע"י שופטי העבודה. נמצאו בה חידושים רבים ומפתיעים, והוצע לה לפרסם את הדוקטורט כספר או לפרסם פרקים נבחרים מתוכו. במהלך השנה, הוזמנה מרב להרצות בכנס באוניברסיטת תל אביב על חידושים במחקר האשורולוגי. מבכירי החוקרים בעולם התרשמו מהרצאתה ומזיהוי מנשה מלך יהודה בתבליט.
בימים אלו מסיימת מרב כתיבת מאמר הדן באדריכלות חדרי הכס של מלכי אשור.

הלל נובצקי בהנחייתו של ד"ר איתמר כסלו
הלל נובצקי: 'שחזור פירוש רשב"ם לתורה על בראשית א-יז'
פירוש רשב"ם לתורה הוא פירוש חשוב ביותר מבין פירושי הפשט של הפרשנים בצפון צרפת בימי הביניים ומהווה פסגה של יצירה בתחום הזה. הפירוש שבידינו מקורו בכתב יד יחיד, שהיה חסר בו הפירוש לפרקים הראשונים בספר בראשית. מר הלל נוביצקי הצליח בעבודתו המרשימה לשחזר כשני שלישים מהחלקים החסרים בפרקים אלה בבראשית ועל כך הוא ראוי לכל שבח. הוא השכיל לעשות זאת באמצעות עבודת איסוף קפדנית של ציטוטים מתוך כשלושים כתבי יד של בעלי התוספות, הצלבת מקורות והפעלת שיקול דעת זהיר וביקורתי. עבודתו היא תרומה שאי אפשר להגזים בחשיבותה למחקר פירוש רשב"ם לתורה.

אנו גאים בכם - עלו והצליחו!

Doctorat 2020

מבזקים

שנה טובה!

ברור שלהתחיל סמסטר זה מרגש
וברכת הצלחה היא דבר מתבקש,
הרבה הצלחה לכל התלמידים
שנה טובה
מזכירות החוג!

הרשמה לקורסים תש"פ

בפורטל האישי תוכלו למצוא את זמני הרישום האישיים עליהם שובצתם.
לאחר הרישום הראשוני ניתן לבצע שינויים בין השעות 22:00 ועד 7:00 כל יום עד 5/10/2019

שיבוץ חדרים לסמסטר א' תש"פ

רשימת שיבוץ חדרי הלימוד תפורסם כשלושה ימים לפני תחילת הלימודים

שיבוץ חדרי לימוד לסמסטר קיץ

לוח מודעות חוגי

לוח המודעות החוגי באתר מתעדכן על בסיס יומי.
בלוח החוג תמצאו כל מה שצריך!
כנסים, אירועים, דרושים והודעות כלליות של החוג

לוח הודעות חוגי