מסלול ב'- תואר שני לגיל השלישי - המקרא ועולמו
בואו ללמוד לתואר שני בשנה אחת בתוכנית התמחות במדינת ישראל ויהדות בת זמננו במסגרת תואר שני בהיסטוריה של עם ישראל
תואר שני בשנה אחת, מסלול ללא תזה (מסלול ב) בחוג לתולדות ישראל ומקרא
החל מתקופת הישוב מתקיימת מערכת יחסים מורכבת בין יהודי הארץ ליהודי התפוצות.
מערכת מורכבת זאת זאת ניזונה מהתפתחויות היסטוריות, כלכליות, דמוגרפיות ופוליטיות על העולם כולו. היא ממשיכה להשפיע על מדינת ישראל ועל יהודי התפוצות עד עצם היום הזה.
התכנית המוצעת, מעמיקה את הידע אודות מדינת ישראל, יחסיה הפנימיים ויחסיה עם התפוצות בגישה בין-תחומי וכן עוסקת בתפוצות היהודיות בדורות האחרונים וכיצד הן מושפעות ממה שקורה במזרח התיכון ומשפיעות עליו.
התכנית היא תכנית מעניינת ומרתקת אשר מציעה קורסים מגוונים, הניתנים ע"י מיטב המרצים.
תנאי קבלה:
יתקבלו מועמדים בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה מוכרים בארץ או בחו"ל בציון סופי 76 ומעלה בעלי רקע בתחום. בעלי תואר ראשון ממוסדות להשכלה אלה, ללא רקע, יידרשו להשלמות.
מבנה לימודים:
היקף הלימודים לתכנית הוא 36 שש"ס, ובחינת גמר.
משך הלימודים הנו שנה אקדמית אחת, בשלושה סמסטרים עוקבים.
לפרטים ומידע נוסף ניתן ליצור קשר עם מרינה, מזכירת החוג לתולדות ישראל ומקרא
במייל: mtagamlit@staff.haifa.ac.il או בטלפון: 04-8240560
תואר שני - מסלול ב' - המקרא בראי הארכיאולוגיה
תואר שני - המקרא בראי הארכיאולוגיה
תכנית משותפת עם החוג לארכיאולוגיה- המקרא בראי הארכיאולוגיה
התכנית קיימת במסגרת מסלול א' ומסלול ב' (ללא עבודת גמר).
מסלול א': תכנית הלימודים תכלול 36 שש"ס, מחציתם מהחוג למקרא ומחציתם מהחוג לארכיאולוגיה. במהלך לימודיו התלמיד ילמד שפה עתיקה ושפה מודרנית (נוסף לאנגלית).
התלמיד יכתוב שתי עבודות סמינריוניות, אחת במסגרת סמינריון משותף לשני החוגים ואחת בחוג שבו התלמיד לא למד לתואר הראשון. התלמיד יכתוב עבודת גמר בנושא משותף לשני החוגים.
מסלול ב': התלמיד ישתתף בשיעורים המוצעים על ידי החוג למקרא ועל ידי החוג לארכיאולוגיה. תכנית זו מחייבת 36 שש"ס, מחציתם מהחוג למקרא ומחציתם מהחוג לארכיאולוגיה. במסגרת זו התלמיד יכתוב שתיי עבודות סמינריוניות (אחת בכל חוג), הלימודים יסתיימו בבחינת גמר.
תואר שני - מסלול ב' - ללא תיזה
תואר שני - מסלול ללא תיזה
מטרת הלימודים היא להרחיב ולהעמיק את ידיעותיו של התלמיד בדרכי חקר המקרא ולהקנות לו כלים להתמחות ולמחקר. בנוסף לאמור להלן על לימודי התואר השני בחוג למקרא, יש לעיין גם במידע הכללי על לימודים מתקדמים המופיע בחלקו הראשון של שנתון זה.
תנאי קבלה
מועמדים לקבלה הם בוגרי מוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ, בחוג למקרא, או בחוג אחר עם השלמות, שהשיגו ציון סופי משוקלל של 76 לפחות, בכל אחד מחוגי הלימוד.
כל מועמד יוזמן לראיון אישי.
מועמד בעל תואר ראשון ממוסד להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית, חייב לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על ידי האוניברסיטה כתנאי לקבלתו.
מבנה הלימודים
במסלול ב' (ללא עבודת גמר) על התלמיד ללמוד קורסים בהיקף של 36 שש"ס . השיעורים יבחרו מרשימת הקורסים של החוג למקרא מדרג 4 בלבד.
במסלול זה יש לכתוב שתי עבודות סמינריוניות.
שקלול סופי מסלול ב'
מבחן הגמר 30%
ציוני השיעורים 40%
סמינריונים 30%
פעילויות בחוג לכל תלמידי התואר השני
1. מדי שנה מקיים החוג יום עיון במקרא.
2. מדי שנה יארגן החוג סיור באתרים ארכיאולוגיים שהממצא בהם נוסך אור על הכתוב המקראי.
3. סמינר מחלקתי- במהלך השנה תתקיימנה 8-6 פגישות שבהן ירצו מרצים אורחים בנושאים שונים בחקר המקרא. ההשתתפות מומלצת גם לתלמידי מ.א. במסלול ב' ללא תיזה.
תואר שני - מסלול ב' - המקרא ועולמו
תואר שני – המקרא ועולמו
המטרה
מטרת הלימודים להרחיב ולהעמיק את ידיעותיהם של הסטודנטים במקרא ובהיסטוריה של עם ישראל ושל שכניו בתקופת המקרא. התוכנית מיועדת בראש ובראשונה לענות על הצרכים של ציבור המורים למקרא בבתי הספר התיכוניים המתמודדים עם הוראת המקרא ותולדות עם ישראל בתקופת המקרא, אך היא תהיה פתוחה גם לסטודנטים אחרים המבקשים להרחיב את ידיעותיהם בדתולדות עם ישראל בעת העתיקה ובתרבויות המזרח הקדום. הקורסים שיוצעו במסגרת התוכנית יקיפו תחומים שונים בחקר המקרא ועולמו, ויתמקדו בנושאים המהווים חלק מתוכנית הלימודים בבתי הספר.
סדר הלימודים
הסטודנטים ילמדו 36 שש"ס, מהם קורסים במקרא וקורסים בהיסטוריה של עם ישראל בתקופת המקרא. הלימודים יימשכו שנתיים ויתקיימו במשך יום לימודים אחד בשבוע - יום ב'. התוכנית קיימת רק במסגרת מסלול ב' (ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית).
תנאי קבלה
יתקבלו בוגרי אוניברסיטה ישראלית בחוגים למקרא או בחוגים ההיסטוריים או בחוגים של מדעי היהדות שהשיגו ציון משוקלל של 76 לפחות בכל אחד משני החוגים. בוגרי חוגים אחרים או בעלי תואר BED שהשיגו ציון משוקלל של 76 לפחות, יוכלו להתקבל לתוכנית רק לאחר שימלאו אחר תנאי קבלה אישיים שייקבעו על-ידי החוג.
חובות הלימוד
התלמידים יכתבו שתי עבודות סמינריוניות. בכל אחד משבעת הקורסים הנותרים יעמדו התלמידים במטלות שייקבעו על ידי המורה. כמו כן יחויבו כל התלמידים להבחן בבחינת גמר (שתהיה משותפת לתחום מקרא ולתחום היסטוריה של עם ישראל בתקופת המקרא). ציון עובר בבחינת הגמר הוא לפחות 76.
שקלול הציונים
30% סמינריונים
40% קורסים אחרים.
30% בחינת גמר.
תואר שני - מסלול מואץ
מסלול מואץ לתואר שני בחוג למקרא (מסלול א')
החוג למקרא מציע לתלמידים מצטיינים לסיים בתוך 5 שנים (10 סמסטרים) את התואר הראשון והשני. המסלול מאפשר קבלת תואר "בוגר" עם השלמת מכסת לימודי הב"א (במסלול החד-חוגי או הדו-חוגי).
הלומדים במסלול חייבים למלא את כל מכסת הלימודים של התואר הראשון (120 נקודות) ושל התואר השני (36 שש"ס) בפרק זמן זה.
מבנה הלימודים
בשנה א' ילמד התלמיד לפי תוכנית הב"א הרגילה.
בשנה ב' ילמד התלמיד לפי תוכנית הב"א ובנוסף לכך 2 עד 4 שיעורי בחירה דרג 3 (או לחלופין טקסט או סמינריון של שנה ג' בתנאי שהשלים טקסט שנה ב' או סמינריון בסמסטר א').
בשנה ג' ישלים התלמיד את לימודי הב"א ובנוסף לכך ישתתף בסמינר מ"א, שיעור מונוגרפיה, סדנא טקסטואלית; ימלא את מכסת שיעורי הבחירה וכמו כן יתחיל בלימודי שפה עתיקה ומודרנית. (התלמיד יוכל ללמוד שלושה קורסים מלימודי המ"א (לא יותר מ-12 שש"ס) אשר יוכרו לו כחלק מלימודי המ"א בעתיד.
התלמיד רשאי בשנה זו להתחיל בכתיבת התזה עם קבלת אישור המנחה.
בשנה ד' ובשנה ה' ילמד התלמיד סדנא טקסטואלית, סמינר מ"א, שיעור מונוגרפיה ו-6 שש"ס שיעורי בחירה. ישלים את לימודי השפה העתיקה והמודרנית וכן יסיים את כתיבת עבודת התזה המחקרית.
באישור ועדה חוגית ניתן לדחות לימודי אחת מהשפות לשלב הדוקטורט.
תנאי קבלה
המסלול מיועד לתלמידי תואר ראשון אשר השיגו במהלך לימודי שנה א' ושנה ב' ממוצע כולל של 90 לפחות. בשנה ב' ללימודי הבוגר יתאפשר לתלמיד ללמוד תוכנית רחבה יותר כפי שפורט לעיל. הקבלה למסלול תיעשה בתום שנה ב' ללימודי תואר הבוגר, בתנאי שהתלמיד סיים את מכסת הלימודים בהתאם לדרישות, ועמד בראיון שתקיים ועדת מ"א החוגית במהלך הקיץ שבין שנה ב' לשנה ג'.
על התלמיד לכתוב לפחות עבודה סמינריונית אחת אשר בה יקבל ציון 90 לפחות. במהלך שנה ג' ללימודי התואר הראשון חייב התלמיד לסיים את כל חובות השמיעה שלו לתואר. התלמיד יכול להתקבל ללימודי התואר השני בשנה ד' ללימודיו במעמד של תלמיד "על תנאי" במידה ונותרה לו רק חובת הגשת עבודות בב"א. על התלמיד להגיש את אישור הזכאות לתואר הראשון עד תום הסמסטר הראשון של לימודי התואר השני כתנאי להמשך לימודיו לתואר שני בסמסטר ב'. במהלך שנה ד' ללימודיו על התלמיד להשלים את מכסת הקורסים הנדרשת ע"י החוג.
קבלה למסלול מואץ טעונה אישור הדיקן ללימודים מתקדמים.
מעמד תלמיד מ"א מן המניין יושג רק על ידי השלמת כל החובות לתואר הראשון ולא יאוחר מתום שנה ג' ללימודי תואר בוגר (תלמיד המסלול הדו-חוגי, חייב להציג אישור על סיום חובותיו לתואר ראשון גם מחוגו השני).
הנחיות לכתיבת תיזה
1. על התלמיד להגיש הצעת תיזה ולקבל את אישור הועדה החוגית לתואר שני להצעה עד תום שנה ד', ולא יאוחר מתחילת שנת הלימודים עוקבת.
2. השנה החמשית תוקדש לכתיבת התיזה.
3. עבודת התיזה תוגש לשיפוט בתום השנה החמישית, כולל חופשת הקיץ.
4. משך הלימודים הכללי לתואר ראשון ושני במסלול המואץ יעמוד על 5 שנים.
הסדרים כספיים
הטבות כספיות ושכר לימוד - ראה תקנון שכר לימוד ותקנון הרשות ללימודים מתקדמים.
תארים
עם השלמת מיכסת הלימודים לתואר הראשון במסלול החד-חוגי או הדו-חוגי, יקבל הלומד בתוכנית תואר "בוגר" כמקובל באוניברסיטה. עם השלמת החובות לתואר השני, כולל כתיבת עבודת הגמר המחקרית, יהיה הלומד בתוכנית זכאי לקבלת תואר "מוסמך האוניברסיטה" בחוג למקרא.