החוג לתולדות ישראל משלב בין המסלול להיסטוריה של עם ישראל לבין המסלול למחשבת ישראל.
שילוב ייחודי זה מאפשר לחוג להציע תכניות גמישות, מגוונות וחדשניות, המתמקדות בהיסטוריה ובמחשבה היהודית מאז תקופת המקרא ועד ימינו.
דרך לימוד ההיסטוריה של עם ישראל ניתן גם ללמוד להכיר את התרבות האנושית על כל גילוייה וגווניה. תולדות עם ישראל אינן מנותקות מן ההיסטוריה, התרבות, החברה והדת של העמים בקרבם ישב עם ישראל, אך גם לא ניתן להבין את תולדותיהם של אותם עמים מבלי לבחון את תרומת היהודים לתחומים אלו.
לימוד ההיסטוריה משמש בידי החוקר והלומד כלי ראשון במעלה להבנת הרקע להתפתחותם של הכוחות והגורמים הפועלים בחברתנו.
ההיסטוריה של עם ישראל עוסקת בדברי ימיו של עם ישראל ומבקשת לעמוד על התהליכים שעיצבו ומעצבים אותם ולהעניק בכך מימד של עומק שבלעדיו לא ניתן להבין את החברה הישראלית והעם היהודי בני זמננו.
לימודי ההיסטוריה אשר עברו שינויים מרחיקי לכת משלב כיום כלי מחקר המקובלים גם בתחומים אחרים של מדעי הרוח, היהדות והחברה, כגון: פילוסופיה, היסטוריה כללית, מחשבת ישראל ומקרא, סוציולוגיה ומדע המדינה. כל זאת הופך את העיסוק בתולדות עם ישראל למרתק ובעל השלכות אקטואליות.
התואר המוענק הוא תואר בהיסטוריה של עם ישראל.
מטרת הלימודים
להקנות לתלמידי החוג ידיעה והבנה של התהליכים החברתיים, הכלכליים, התרבותיים והפוליטיים בתולדות עם ישראל, מראשיתו ועד ימינו. כמו-כן – לתת בידי התלמידים כלים, שיאפשרו גישה ביקורתית אל המקורות. הדבר נעשה בעיקר בעזרת תרגילים וסמינריונים.
המשתתפים בסמינריון נדרשים להוכיח את יכולתם ביישום הידע והכלים הביקורתיים והביבליוגראפיים, העומדים לרשותם (בכלל זאת ספרייה עשירה) לשם כתיבת עבודה ממצה בנושא הסמינריון.
תנאי הקבלה
הקבלה לחוג מותנית בעמידה בתנאי הקבלה הכלליים של האוניברסיטה ברמה הנדרשת על-ידי החוג.
מסלולים ומגמות: מסלול דו-חוגי, מסלול חד-חוגי.